EFTERSTÆR

Hvem får efterstær?
Efterstær opstår hos omtrent 25% efter en grå stær operation. Efterstæren opstår oftest måneder eller år efter grå stær operationen, men kan i nogle tilfælde være tilstede umiddelbart efter.

Hvad er symptomerne på efterstær?
Symptomerne er de samme som ved grå stær. Synet bliver sløret, tåget og gråt.

Hvad er efterstær?
Når man opereres for grå stær, fjernes øjets naturlige linse fortil i øjet, og der indopereres en kunstig linse. Den kunstige linse placeres i den naturlige linsekapsel, som forsat er hel på bagsiden af den kunstige linse. Kapslen er oftest helt klar som en glasrude efter operationen, men hos 25% bliver den uklar i månederne eller årene efter operationen. Efterstær er altså en uklarhed i linsekapslen (se fig. 1).

Hvordan behandles efterstæren?
Laserbehandling kan fjerne efterstæren. Med laseren skyder man et hul i den uklare linsekapsel. Det svarer til at fjerne en uklar glasrude fra vinduesrammen, så man igen kan se klart igennem (se fig. 2). Behandlingen er smertefri og foregår ambulant i sygehusets øjenambulatorium. Der opstår sjældent komplikationer til behandlingen.

Efter behandlingen
Øjet skal i nogle tilfælde dryppes med øjendråber i nogle dage efter laserbehandlingen, men man skal ikke have klap for øjet. Øjet skal kontrolleres hos den praktiserende øjenlæge efter behandlingen. Denne kontrol foregår oftest efter 4-7 dage.Fig. 1. Efterstær før laserbehandling. Efterstæren er en uklarhed i linsekapslen bagved den kunstige linse.
Fig. 2. Efter laserbehandlingen ses et hul i linsekapslen bagved den kunstige linse.


ØJENKLINIKKEN RINGKØBING
Nørredige 9
DK - 6950 Ringkøbing
+45 9732 0055
CVR no. 29946094
mail: kontakt@oejenklinikkenringkoebing.dk
   

© ØJENKLINIKKEN RINGKØBING 2016    |    All rights reserved